Nettapi AS

Lagårdsveien 91

Postboks 110 Hillevåg

4095 Stavanger

 

Støttet av

nettapi

nettapi

Støttet av:

Hvordan motvirke at lyset i elektronisk utstyr forstyrrer søvnen?

nettapi

Vår omfattende bruk av kommunikasjonsteknologi – smarttelefoner, datamaskiner og TV kan forstyrre søvnen.

Søvnsystemet vårt har utviklet seg gjennom tusener av år. Hjernen opererer fremdeles under antagelsen av at vi skal være våkne om dagen  og sove om natten. Kroppen forsøker å holde en 24 timers døgnrytme. Det er naturlig for oss å våkne når solen står opp og sove når det er mørkt. Hvis du presser grensene ved å være for lenge oppe om kvelden, depriverer deg for søvn eller spiser om natten, så sender du motstridende signaler til kroppen din.  Resultatet av det er at kroppen din ikke vet om den skal produsere kjemikalier som vil gi deg søvn eller til å gires opp for å starte en ny dag.

Forskning har vist at lys om natten undertrykker produksjonen av melatonin. Melatonin er et hormon som er med på å styre søvn – våkenhets syklusen. Reduksjon av melatonin om natten er med på å gi søvnighet om dagen, øker risiko for kreft og forstyrrer immunitetssystemet. Det er ”short-wavelength” eller blue light som er mest melatoninundertrykkende. Det er dette lyset som sendes ut av TV, dataskjermer og smarttelefoner. For å produsere hvitt lys, må disse elektroniske apparatene sende ut kortbølget lys nær optimal sensitivitet for melatoninundertrykkelse. Slike apparater med lysende elektroniske displayer er en hovedårsak til melatoninundertrykkelse om kvelden og de fører til redusert søvnlengde og forstyrret søvn. De lurer hjernen til å tro at det fremdeles er dagtid etter at solen har gått ned.

Søvnproblemer har eksplodert i takt med bruken av IPad.  Dette er fordi skjermen sender lys fra en kort avstand direkte inn i øyet.  Mange bruker nettbrett til å lese på om kvelden. En TV som vi ser på med en viss distanse og en lampe som lyset opp en side i en bok, sender mye mindre lys direkte inn i øyet enn et nettbrett. Ideelt skulle det blå lyset slås av når solen går ned, og så skulle vi hatt mye lys på dagtid. For mange er realiteten at de blir overeksponert for lys om kvelden og undereksponert for lys på dagtid.

 Å sove godt er imidlertid  viktig. For dårlig søvn kan gi en rekke problemer. Det kan:

 • svekke immunsystemet
 • forstyrre sultfølelse og gi vektøkning
 • forstyrre hukommelse og konsentrasjon
 • forstyrre prestasjoner på fysiske og mentale oppgaver
 • svekke problemløsende evner.

Å forbedre søvnen kan være noe av det viktigste du gjør for å forbedre helsen og velvære.

 

Forhindre forstyrrelse av elektronikken

Siden det hovedsakelig er de blå bølgelengdene som forstyrrer melatoninproduksjonen så vil blokkering av disse bølgene redusere den melatoninundertrykkende effekten av lys om kvelden. Studier har vist at det er effektivt å blokkere intenst og blåbølget lys.

Det er flere mulige løsninger her:

Det finnes dataprogrammer som du kan laste ned som gjør at datamaskinen din tilpasser lyset den sender ut til tidspunktet på dagen, slik at lyset den sender ut likner dagslyset om dagen, mens den sender ut varmere lys (mindre kortbølget) om kvelden og natten. Slike program kan lastes ned på datamaskiner, IPad og smarttelefoner.  Slike apparater kan ellers ha en betydelig effekt på melatoninutskillelsen om kvelden. Et enklere valg er å bruke briller som blokkerer det blåbølgede lyset om kvelden og natten. Slike briller har vist seg å forbedre søvnkvalitet og humør kun ved å blokkere det blå lyset og simulere fysiologisk mørke. Det kan være mest effektivt med briller fordi disse vil undertrykke det blå lyset i vanlige lamper også.

Råd for bedre søvn

 • Ha full spektrum lys hjemme og på kontoret på dagtid.
 • Slå av datamaskiner og annet elektronisk utstyr når solen går ned eller bruk briller som blokkerer det blålyset.
 • Unngå å se på TV sent om kvelden
 • Bruk low blue lights i rom du bruker mye tid på om kvelden, stue, bad og soverom
 • Sov i totalt mørke – selv det minste lys på soverommet kan forstyrre produksjonen av melatonin og seretonin
 • Sov når det er mørkt ute og stå opp når solen er oppe
 • Unngå skiftarbeid

 

Kresser, C.: ”How artificial light is wrecking your sleep, and what to do about it.” http://chriskresser.com

1 Kommentarer
 
Navn:
E-mail:
Kommentar:
Sikkerhetskode: capcha code