Nettapi AS

Lagårdsveien 91

Postboks 110 Hillevåg

4095 Stavanger

 

Støttet av

nettapi

nettapi

Støttet av:

Søvn og tenåringshjernen

nettapi

I boken Dreamland: Adventures in the Strange Science of Sleep, beskriver David K. Randall at mens tenåringskroppen går gjennom puberteten, så flyttes den biologiske klokken tre timer bakover. Studier av tenåringer over hele kloden har vist at hjernen til ungdom ikke starter utskillelsen av søvnhormonet melatonin før omtrent kl. 23.00 og fortsetter å skille ut melatonin til godt forbi soloppgang.

Mens voksne vanligvis har lite melatonin i blodstrømmen når de står opp, så har ungdom som må stå opp før kl. 08.00 som regel betydelig melatonin igjen. De er derfor bare så vidt våkne og det største ønske blir derfor å sove videre.

Hos ungdom har mangel på søvn samme virkninger som på voksne, bare enda mer intense. Kronisk søvnmangel minsker hjernens evne til å lære nye ting og kan føre til depresjon, aggresjon, vansker med følelsesregulering og forstyrret evne til å ta beslutninger.

Det blir derfor urimelig å forvente at tenåringer skal prestere bra de første skoletimene.  En skole i Minnesota tok hensyn til dette og lot elevene starte dagen en time senere. Dette hadde god effekt. Det viste seg at elevene stort sett brukte den ekstra tiden til å sove og kom mer uthvilte og opplagte til skolen.  Flere skoler har gjentatt dette med god effekt.

 

Randall, D.K. (2012) Dreamland: Adventures in the Strange Science of Sleep, W. W. Norton & Company, Inc. New York

http://www.brainpickings.org/index.php/2013/07/17/sleep-and-the-teenage-brain/

0 Kommentarer
 
Navn:
E-mail:
Kommentar:
Sikkerhetskode: capcha code