Nettapi AS

Lagårdsveien 91

Postboks 110 Hillevåg

4095 Stavanger

 

Støttet av

nettapi

nettapi

Støttet av:

Nettbrett - den nye barnevakten

nettapi

Stadig flere barn kan bruke både nettbrett og smarttelefoner.

- Ikke bruk iPad ukritisk som barnevakt for småbarn. Barna har godt av å kjede seg, sier psykologspesialist Bente Arntzen til VG.

Hun har nettopp startet «Nettapi» en spesialisert klinikk for behandling av ulike former internettavhengighet.

- Det bekymrer meg at alle barns kjedelige øyeblikk blir fylt opp med digitale inntrykk. Vi kan ikke å snu den teknologiske utviklingen, og det er viktig at ungene lærer å mestre denne verdenen, men jeg vil fraråde foreldre å bruke iPad eller PC som barnevakt.

En undersøkelse foretatt av Senter for IKT i 2011 viste at fire av ti barn under tre år har brukt ulike former for nettbrett og smarttelefoner.

Undersøkelsen som ble foretatt blant 1400 foreldre og foresatte med barn mellom 0-6 år, viste at til sammen seks av ti barn i denne alderen har brukt trykkfølsom skjerm.

Slitsomt

Arntzen maner til en gylden middelvei når det gjelder små barn og spill.

- Jeg skjønner at noen foreldre trenger å sove litt ekstra om morgenen. Og det er sikkert greit av og til så lenge foreldrene har kontroll på hva barna holder på med og begrenser bruken. Men det er viktig å kjenne til faremomentene.

Ifølge Arntzen er eksponeringen på iPad og internett slitsom for barna.

- Dataspill er veldig intense. Barn blir slitne av digitale spill. Det er noe helt annet enn å lese i en bok eller pusle med gammeldags puslespill, fordi hjernen hele tiden må bearbeide inntrykk på skjermen. De gammeldagse lekene som tegning og pusling, samt lesing i en bok er veldig viktige for utvikling av evnen til rolig, fokusert oppmerksomhet og konsentrasjon.

Dette i motsetning til dataverdenens mer flakkende uro.

Arntzen legger til at barna har godt av å kjede seg.

- Mange av barna jeg snakker med fyller hvert eneste ledige sekund med data. De tåler ikke å kjede seg. Jeg tror det å kjede seg fremmer kreativiteten og fantasien, sier hun.

- Maks en halvtime

Barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen sammenligner TV, iPad og dataspill med godteri.

- Barna elsker det og det gir glede. Det holder barna litt beskjeftiget og det er greit i små doser. Sammenlignet med frilek ute eller rolle- og byggeleker inne, er dette altfor stillesittende og passiviserende til at det er bra å holde på med i noe særlig mer enn en halvtime om dagen for barn under tre år. Barn under skolealder bør ikke ha mer enn sammenlagt en time foran skjermen i døgnet, sier hun.

PS! Ifølge Barnevakten, en organisasjon som gir råd om barn og media, så barn i 2011 i snitt 99 minutter på fjernsyn daglig.

1 Kommentarer
 
Navn:
E-mail:
Kommentar:
Sikkerhetskode: capcha code